gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Romeins Heerlen ouder en groter dan gedacht

13-04-2015
De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. ‘Maar we wisten er veel minder van dan gedacht,’ vertelt archeologe Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum. ‘Het vroegere onderzoek blijkt nooit helemaal uitgewerkt te zijn.’ [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

nieuwste artikelen

Trauma-archeologie helpt!

12-09-2017 | ACHTERGROND Archeologie is veel meer dan alleen opgraven. Archeologie gaat ook over de relatie tussen mensen en voorwerpen. Die relatie komt van pas bij wat je trauma-archeologie zou kunnen noemen. 
Andrew Hoaen van de Universiteit van Worcester kan er uit eigen ervaring over meepraten.
...lees meer

Opvang en repatriatie van kinderen na WOII

05-09-2017 | ACHTERGROND Na de Tweede Wereldoorlog waren er in Duitsland vele voormalige concentratiekampgevangenen en dwangarbeiders die in kampen werden opgevangen om gerepatrieerd te worden. Onder hen was een speciale categorie: onbegeleide kinderen. Naar hen is nog weinig onderzoek gedaan. 
Zij zijn daarom het onderwerp van het onlangs verschenen jaarboek van ITS (International Tracing Service) in Bad Arolsen. En omdat onderzoek relevant kan zijn voor de omgang met het grote aantal onbegeleide kinderen onder de huidige migratiestromen.
...lees meer

Identiteit Cruquius ontrafeld

29-08-2017 | ACHTERGROND Cruquius is nog heel even de laatste rafelrand van Amsterdam-Oost. Marjan Otter van de Reinwardt Academie brengt met haar studenten de geschiedenis en het erfgoed van het gebied onder de aandacht van het publiek. Dat gebeurt in opdracht van een projectontwikkelaar. 
Ze wil haar studenten laten zien dat met erfgoed geld is te verdienen. Maar ook dat er tegenwoordig bij de omgang met erfgoed vele betrokkenen zijn, onder wie lokale bewoners. De positie van erfgoedspecialist is dan ook continu aan verandering onderhevig, blijkt uit de recente publicatie Straatwaarden.
...lees meer

Voorlinden door een archeologische bril

22-08-2017 | REPORTAGE Aangespoord door RMO-conservator Luc Amkreutz, die op Twitter de tentoonstelling The meantime verplichte kost voor archeologen noemde, ging de reis naar Museum Voorlinden in Wassenaar. 
Niet alleen de tentoonstelling over tijd, ook de vaste opstelling en de andere tijdelijke tentoonstelling, That’s not me van Rodney Graham, lenen zich om door een ‘archeologische’ bril te bekijken.
...lees meer

Graffiti van antieke toeristen in Egyptisch graf

15-08-2017 | NIEUWS Als iemand zijn naam krast of schrijft op een historisch gebouw heet het vandalisme. Maar als dat tweeduizend jaar geleden is gebeurd is het een interessant historisch feit. 
Zo geven meer dan duizend graffiti op de wanden van het graf van Ramses VI in het Dal der Koningen in Egypte een inkijkje in antiek toerisme.
...lees meer

Uruguay wil adelaar Graf Spee laten veilen

08-08-2017 | NIEUWS Uruguay heeft besloten om het boegbeeld van het in 1939 gezonken oorlogsschip Admiral Spee, een grote bronzen adelaar met hakenkruis, te laten veilen. 
De opbrengst moet ten goede komen aan de eigen marine. Het besluit is een tegenslag voor Duitsland, dat de laatste jaren heeft geprobeerd een openbare verkoop te voorkomen.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord