gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Romeins Heerlen ouder en groter dan gedacht

13-04-2015
De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. ‘Maar we wisten er veel minder van dan gedacht,’ vertelt archeologe Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum. ‘Het vroegere onderzoek blijkt nooit helemaal uitgewerkt te zijn.’ [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

nieuwste artikelen

Wat gebeurt er met de failliete boedel van Symes?

14-02-2018 | ACHTERGROND In 2003 liet de Brit Robin Symes, eens de belangrijkste handelaar in oudheden, zich failliet verklaren. Vijftien jaar later eisen nog steeds verschillende partijen oudheden op uit de inboedel van de man die nu bekend staat als spil in de handel in illegaal opgegraven oudheden. 
Daartoe behoren ook Griekenland en Italië. Beide landen zijn bang dat de curator in de tussentijd oudheden verkoopt om tegemoet te komen aan schuldeisers als de Britse belastingdienst.
...lees meer

Wat u denkt en vindt van archeologie of toch niet

07-02-2018 | ANALYSE Hoera! Er is veel sympathie en draagvlak voor archeologie in Nederland. Dat was volgens een persbericht van de Universiteit Leiden de belangrijkste uitslag van een grootschalig Europees onderzoek naar de beleving en kennis van archeologie. 
Uit datzelfde onderzoek blijkt echter ook dat meer dan de helft van de ondervraagden geen binding met archeologie heeft. Wat voor werkelijkheid geeft zo’n onderzoek dan weer? En wat is de betekenis ervan?
...lees meer

Woorden en daden in het Amrath Hotel

31-01-2018 | ACHTERGROND Op zaterdagochtend mag ik graag toerist in eigen stad spelen. Met mijn vrouw trek ik er lopend op uit om delen van Amsterdam te bezoeken waar ik doordeweeks niet kom omdat ze buiten de snelste route op de fiets liggen. 
En ook zijn er nog steeds plekken waar ik nog nooit ben geweest. Het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade was zo’n plek.
...lees meer

Over kleine radertjes in de moordmachine

24-01-2018 | ACHTERGROND Mijn oudtante was (kamp)bewaakster. Ik zal er niet aan toevoegen ‘and I’m proud of it’, maar de dossiers over haar en haar ‘SS-man’ hebben wel een intrigerend inkijkje gegeven in hoe kleine radertjes in de moordmachine functioneerden, hoe ze tegen hun eigen daden aankeken en hoe hun directe omgeving en de buitenwereld tijdens en na de oorlog reageerden. ...lees meer

Wachten op een boek

17-01-2018 | RECENSIE In 2010 bestelden de eerste belangstellenden een boek over de opgravingen in de Eindhovense VINEX-wijk Meerhoven. Zeven jaar later hebben ze eindelijk Nieuwe Mensen op Oud Land in ontvangst kunnen nemen. Troost voor het lange wachten: de intekenaars betaalden tien euro, de huidige prijs is 24,95 euro. 
Het gemiddelde publiek en de bewoners van Meerhoven kunnen tevreden zijn over het rijk geïllustreerde en gevarieerde boek. Archeologen mogen een beetje teleurgesteld zijn over de wetenschappelijke betekenis van wat in een moeite door ook een samenvatting is van de opgravingsresultaten.
...lees meer

'Zijn we dan zo'n grote bandieten'

10-01-2018 | ACHTERGROND ‘Acht jaar geëist tegen Aufseherin’ luidt de kop van een artikel in De Nieuwe Dag van 19 februari 1948. Volgens de ochtenduitgave van het katholieke dagblad De Tijd zou de beschuldigde als bewaakster werkzaam zijn geweest in Vught, Ravensbrück en de vrouwenafdeling van gevangenissen. 
De vrouw in kwestie is een oudtante. Alleen gaat het om een andere dan ik dacht.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord