gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Romeins Heerlen ouder en groter dan gedacht

13-04-2015
De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. ‘Maar we wisten er veel minder van dan gedacht,’ vertelt archeologe Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum. ‘Het vroegere onderzoek blijkt nooit helemaal uitgewerkt te zijn.’ [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

nieuwste artikelen

Samen in een: de sarcofaag en de vuistbijl

12-12-2017 | NIEUWS De Sarcofaag van Simpelveld en een vuistbijl van Wommersom-kwartsiet hebben wetenschappelijk gezien niets met elkaar te maken. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beide onderwerp zijn van recente wetenschappelijke artikelen waarvan de inhoud niet wereldschokkend is, maar wel interessant genoeg om er hier aandacht aan te besteden. ...lees meer

Jassen in de kerk in dialoog met het verleden

05-12-2017 | REPORTAGE Op zaterdagochtend is het tijd om toerist in eigen stad te spelen. De boodschappen voor het weekeinde heb ik de dag ervoor al gedaan, zodat we er tussen negen en half tien al op uit kunnen voor een wandeling van een paar uur. 
Soms zo maar een kant op, maar deze keer gericht naar het centrum van Amsterdam, naar de Oude Kerk. Daar gaat werk van de Franse kunstenaar Charles Boltanski de dialoog aan met het oude gebouw en het verleden.
...lees meer

Alles wat u altijd al over Aramees wilde weten

28-11-2017 | RECENSIE

Holger Gzella heeft woord gehouden. Na een wetenschappelijke cultuurhistorie over het Aramees heeft de hoogleraar Hebreeuwse en Aramese Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden nu een publieksboek gepubliceerd. 

De eerste wereldtaal, de geschiedenis van het Aramees maakt duidelijk dat Aramees meer is dan de smeerolie voor bijbelexegese en de studies van Semitische talen, het jodendom, het oude Nabije Oosten, het vroege christendom, de godsdiensten van de Late Oudheid, de geschiedenis van het Hellenistische en Romeinse Nabije Oosten, de islam en de talen van minderheden in het huidige Midden-Oosten. De drieduizend jaar oude geschiedenis van de taal is gewoon zelf alle aandacht waard. ...lees meer

Carenza Lewis bespeelt archeologisch publiek

21-11-2017 | REPORTAGE Bijna zeshonderd deelnemers kwamen 16 en 17 november naar de Holiday Inn in Leiden voor de Reuvensdagen, het jaarlijkse tweedaagse congres van de Nederlandse archeologie. 
Een van de belangrijkste thema’s dit jaar was publieksarcheologie in allerlei soorten en maten. De Reuvenslezing van de Engelse archeologe Carenza Lewis ging ook over dit onderwerp.
...lees meer

Hidde Dirks Kat, ook een overwinteraar

14-11-2017 | ACHTERGROND De overwintering van Barentsz en zijn mannen op Nova Zembla is alom bekend, maar er zijn meer Nederlandse zeelieden geweest die boven de Poolcirkel hebben overwinterd. Een van die overwinteraars was walvisjager Hidde Dirks Kat van Ameland. 
Volgend jaar is het tweehonderd haar geleden dat zijn verslag verscheen over zijn verblijf in de winter van 1777 en 1778 op Groenland bij ‘de ongedoopte Wilden’.
...lees meer

Perzisch reliëf in New York in beslag genomen

07-11-2017 | ACHTERGROND Rupert Wace, vooraanstaand handelaar in oudheden, zat vorige week vrijdag vol verwachting in zijn stand 95 uit te kijken naar de rijke bezoekers van de preview van TEFAF New York. 
Ineens vielen drie politieagenten en twee aanklagers binnen en namen een van zijn topstukken, een Perzisch reliëf, in beslag. Als je de verzamelgeschiedenis leest kun je je voorstellen waarom Wace vreemd moet hebben opgekeken.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord