gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Romeins Heerlen ouder en groter dan gedacht

13-04-2015
De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. ‘Maar we wisten er veel minder van dan gedacht,’ vertelt archeologe Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum. ‘Het vroegere onderzoek blijkt nooit helemaal uitgewerkt te zijn.’ [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

nieuwste artikelen

Een kijkje in the cribs van Plinius

26-07-2017 | NIEUWS Een inkijkje in het buitenleven van de Romeinse elite. Dat biedt classicus Vincent Hunink in zijn vertaling van enkele brieven van Plinius. 
Mijn Landhuizen Brieven over Romeinse villa's werkt ook een beetje als The Crib van MTV: het ‘getoonde’ zegt ook iets over de eigenaar, over Plinius zelf.
...lees meer

Op jacht naar de schat

19-07-2017 | NIEUWS Onlangs kwam à raison van 28 miljoen euro een voorlopig einde aan een verhaal met als ingrediënten moord, fraude, omkoping, rechtszaken en Britse adel. Het speelde zich onder meer af in Hongarije, Joegoslavië, Libanon, New York en Londen. 
Inzet van alles waren veertien zware schalen en ander zilverwerk uit de Late Oudheid die bekend staan als de Sevsoschat.
...lees meer

Op tijd op de politieke agenda?

12-07-2017 | REPORTAGE ‘Schepen vergaan twee keer,’ is een uitspraak van duiker Hans Eelman van Texel, die al jaren oude scheepswrakken onderzoekt. De tweede keer is als historisch wrakken zonder nader onderzoek door erosie verdwijnen.
De uitspraak vormde daarom het motto van een bijeenkomst vorige week in Lelystad, die het begin moet zijn om maritieme archeologie op de landelijke politieke agenda te krijgen. De vraag is of het initiatief voor de komende kabinetsperiode niet te laat komt.
...lees meer

Rex was niet het eerste slachtoffer van de Muur

05-07-2017 | ACHTERGROND Retraction Watch is een blog dat bericht over terugtrekkingen van wetenschappelijke artikelen. Sinds 2010 houdt het verder lijsten bij van auteurs, uitgevers, tijdschriften en wetenschappen die bij terugtrekkingen zijn betrokken. 
De website maakt het dus mogelijk om te onderzoeken hoe vaak artikelen van archeologen, historici, oudheidkundigen en classici zijn teruggetrokken. Dat valt gelukkig voor hen en het in die vakgebieden geïnteresseerde publiek erg mee. Maar er zijn wel enkele opmerkelijke gevallen te melden.
...lees meer

Begin van een overzicht

28-06-2017 | ACHTERGROND Het gaat niet goed met de maritieme archeologie in Nederland. Symptomen ervan zijn onder meer de brandbrief van de kustprovincies met de oproep aan het Rijk voor een programma en geld voor behoud, beheer en onderzoek van historische scheepswrakken in de Noordzee en Waddenzee, en de aanstaande bijeenkomst ‘SOS! Onze schepen vergaan twee keer’. 
Probleem is alleen dat niet goed duidelijk is om hoeveel schepen het gaat en om welke en wat voor soorten precies. Seger van den Brenk van Periplus Archeomare is een van de mensen die daarin duidelijkheid probeert te brengen.
...lees meer

Schijnheilige goede sier

21-06-2017 | COMMENTAAR Het Getty Museum en het Italiaanse ministerie van Cultuur kondigden op 14 juni aan dat het Amerikaanse museum in Malibu een 75 centimeter groot beeldje van Zeus op een troon aan Italië heeft teruggegeven. Dat ging gepaard met een ronkend persbericht waarin het Getty zegt goed samen te werken met het ministerie en de juiste stappen onderneemt als er nieuwe informatie is over oudheden in de collectie. 
Wordt het niet eens tijd dat het museum deze poppenkast achterwege laat en zich veel duidelijker over alle illegaal opgegraven oudheden in zijn collectie uitspreekt?
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord