gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Romeins Heerlen ouder en groter dan gedacht

13-04-2015
De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. ‘Maar we wisten er veel minder van dan gedacht,’ vertelt archeologe Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum. ‘Het vroegere onderzoek blijkt nooit helemaal uitgewerkt te zijn.’ [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

nieuwste artikelen

Carenza Lewis bespeelt archeologisch publiek

21-11-2017 | REPORTAGE Bijna zeshonderd deelnemers kwamen 16 en 17 november naar de Holiday Inn in Leiden voor de Reuvensdagen, het jaarlijkse tweedaagse congres van de Nederlandse archeologie. 
Een van de belangrijkste thema’s dit jaar was publieksarcheologie in allerlei soorten en maten. De Reuvenslezing van de Engelse archeologe Carenza Lewis ging ook over dit onderwerp.
...lees meer

Hidde Dirks Kat, ook een overwinteraar

14-11-2017 | ACHTERGROND De overwintering van Barentsz en zijn mannen op Nova Zembla is alom bekend, maar er zijn meer Nederlandse zeelieden geweest die boven de Poolcirkel hebben overwinterd. Een van die overwinteraars was walvisjager Hidde Dirks Kat van Ameland. 
Volgend jaar is het tweehonderd haar geleden dat zijn verslag verscheen over zijn verblijf in de winter van 1777 en 1778 op Groenland bij ‘de ongedoopte Wilden’.
...lees meer

Perzisch reliëf in New York in beslag genomen

07-11-2017 | ACHTERGROND Rupert Wace, vooraanstaand handelaar in oudheden, zat vorige week vrijdag vol verwachting in zijn stand 95 uit te kijken naar de rijke bezoekers van de preview van TEFAF New York. 
Ineens vielen drie politieagenten en twee aanklagers binnen en namen een van zijn topstukken, een Perzisch reliëf, in beslag. Als je de verzamelgeschiedenis leest kun je je voorstellen waarom Wace vreemd moet hebben opgekeken.
...lees meer

Globalisering zo oud als de weg naar Rome

31-10-2017 | ACHTERGROND Archeologen zijn net mensen en dus ook kinderen van hun eigen tijd. Klimaatsveranderingen in het verre verleden zijn daarom de laatste jaren een onontkoombaar onderzoeksthema. Globalisering en de omgang ermee is ook zo’n thema dat nu in is. 
De Romeinen hebben er hun imperium aan te danken, stelde onlangs Miguel John Versluys in zijn oratie in Leiden. En aan hun vermogen om het vreemde op te nemen en eigen te maken.
...lees meer

Biedt de Rooswijk waar voor zijn geld?

24-10-2017 | COMMENTAAR Eind september is de opgravingscampagne van het VOC-schip Rooswijk afgesloten. Het heeft de opgravers niet aan media-aandacht ontbroken. Zelf heb ik voor NRC Handelsblad van tevoren twee artikelen geschreven. Later, toen de opgraving bezig was, hebben onder meer het NOS Journaal, de Volkskrant en Elsevier erover bericht. 
Opvallend: echte onderzoeksresultaten werden, afgezien van de vondst van munten en een menselijk bot, niet gemeld. Dat doet de vraag rijzen of de Rooswijk wel waar voor zijn geld biedt.
...lees meer

Kelten- en Romeinenmuseum langs de Autobahn

17-10-2017 | ACHTERGROND Hij bestaat nog, de papieren versie van Links + Rechts der Autobahn, de gids met hotels langs de Duitse snelwegen. Op de terugweg vanuit Kobarid zag ik hem staan bij de receptie van hotel Sindersdorferhof in Hilpoltstein. 
Een paar uur later maakten we rechts van de Autobahn een tussenstop in Manching en bezochten er het Kelten Römer Museum. Misschien een idee: een gids met musea langs de snelweg waar je op weg naar een verre bestemming even geestelijk kunt bijtanken.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord