gratis artikelen

Theepotten en kopjes op de muren van het fort

17-08-2015
In Fort benoorden Spaarndam is geen licht. Het schijnsel van Ziegel Ziegelaars zaklamp vangt eerst enkele langpootspinnen, daarna duiken op een gewelfde muur enkele geschilderde gezichten op. Aan hun mutsen en uniformen zijn ze te herkennen als Kozakken. Ze zien er stoer uit. [..]
 

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

Hoe bewijs je het bestaan van een aquaduct?

27-06-2014
Tussen Berg en Dal en Nijmegen zijn in het landschap enkele dalen en dijken te herkennen. Het zijn de uitgegraven en opgeworpen resten van een vijf kilometer lang Romeins aquaduct, zeggen archeologen. Nee, het is een ‘aqua morgana’, het is geschiedvervalsing, stelt Hans Schraven; hij is geen archeoloog, maar organisatiedeskundige. [..]
 

nieuwste artikelen

Advocaten zetten getuigende archeoloog onder druk

15-08-2018 | ACHTERGROND Christo Tsirogiannis kan nog gewoon over straat lopen. Bijna niemand die de Griekse forensisch archeoloog, verbonden aan de universiteiten van Cambridge en Glasgow, herkent. 
Maar in het wereldje van de (illegale) handel in oudheden is hij bekend en berucht. Als een van de weinige onderzoekers is hij constant op zoek naar (mogelijk) illegaal opgegraven oudheden die opduiken bij veilingen en handelaren, of in collecties van musea en verzamelaars. Ook wordt hij wel eens opgeroepen als expertgetuige in rechtszaken. In dat verband kreeg hij onlangs een intimiderende brief van een Londens advocatenkantoor.
...lees meer

Welles-nietes-discussie over metaaldetectie

08-08-2018 | COMMENTAAR Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) is na meer dan een jaar het aantal van tienduizend goedgekeurde vondsten gepasseerd. In totaal zijn al ongeveer 40.000 vondsten van detectoramateurs gemeld. 
Intussen is er onder archeologen een internationale discussie ontstaan of toestaan van metaaldetectie wel of niet tot extra schade voor het cultureel erfgoed leidt.
...lees meer

Koninginnen zonder bloedlijn

01-08-2018 | ACHTERGROND Ook een CD kan de deur openzetten naar (onbekende) geschiedenissen. Op Your queen is a reptile van de Britse jazzband Sons of Kemet bezingt saxofonist Shabaka Hutchings ondersteund door tuba, drums en (soms) zang op opzwepende wijze negen van zijn koninginnen. 
Stuk voor stuk zwarte vrouwen die hun ‘troon’ niet hebben verkregen vanwege een bloedlijn, maar door hun daden.
...lees meer

Archeologie is mensenwerk

25-07-2018 | RECENSIE Het kan nooit genoeg benadrukt worden dat wetenschap, en dus ook archeologie, mensenwerk is. Daarom is het altijd goed als er boeken als Mensen maken geschiedenis verschijnen. 
Het geeft een mooi beeld van welke amateurs, vrijwilligers en vakmensen betrokken zijn (geweest) bij het archeologisch onderzoek van het Maasmondgebied, het gebied rond Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Voorne-Putten, IJsselmonde en Capelle aan den IJssel.
...lees meer

Palimpsesten ontleed bij het brandende braambos

18-07-2018 | ACHTERGROND Onder aan de voeten van de Sinaïberg en de Katharinaberg ligt al eeuwenlang het Catharinaklooster. Het klooster, sinds 2003 Werelderfgoed, staat bekend om z’n collectie van meer dan drieduizend oude handschriften. 
Daarvan blijken er 160 palimpsesten te zijn. Met moderne technieken zijn ze leesbaar gemaakt, met bijzondere resultaten.
...lees meer

In Haastrecht gebeurde het

11-07-2018 | ACHTERGROND Bisdom van Vliet. Nee, dat is geen nieuw of onbekend katholiek bisdom. Het is een opvallende familienaam, helemaal als je weet dat een van hen een hekel had aan ‘papen’. 
Wie zich in de familie verdiept maakt een reis door de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw, om in een museum in Haastrecht uit te komen.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord