gratis artikelen

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

Hoe bewijs je het bestaan van een aquaduct?

27-06-2014
Tussen Berg en Dal en Nijmegen zijn in het landschap enkele dalen en dijken te herkennen. Het zijn de uitgegraven en opgeworpen resten van een vijf kilometer lang Romeins aquaduct, zeggen archeologen. Nee, het is een ‘aqua morgana’, het is geschiedvervalsing, stelt Hans Schraven; hij is geen archeoloog, maar organisatiedeskundige. [..]
 

Boren in Romeinse paardenmest

18-03-2014
Het boormonster is zes meter lang en zit vol schimmelsporen, insectenresten, stuifmeel, zaden, fecaliën, graanresten en paardenhaar. Samen vertellen ze wat de invloed is geweest van de Romeinen op het landschap rond fort Fectio. [..]
 

nieuwste artikelen

Veroordeeld wegens artikel 58

26-09-2018 | ACHTERGROND Vijfenveertig gezichten kijken de bezoeker van de website workuta.de aan. Enkelen in kleur, de meesten in zwartwit. 
Ze vertegenwoordigen de ongeveer 35.000 Duitse burgers die tussen 1945 en 1955 in Oost-Duitsland en de Sovjet Bezettingszone door Sovjet militaire rechtbanken als vijanden van de arbeidersklasse wegens contrarevolutionaire activiteiten zijn veroordeeld. De meerderheid werd naar het strafkamp Vorkoeta in de Sovjet Unie gestuurd.
...lees meer

De oude Grieken in een betere context

19-09-2018 | RECENSIE Niets is voor de eeuwigheid, en zeker niet een ‘vaste opstelling’ en een museum. Dat geldt ook voor het Allard Pierson Museum dat de afgelopen tijd bezig is geweest om een voor een de afdelingen te vernieuwen. 
Sinds kort is de Griekse afdeling heringericht en weer open. De titel ‘Griekenland en de grootmachten’ geeft al aan dat de Griekse cultuur niet meer boven alles verheven centraal staat.
...lees meer

Laat Nederlands bedrijf Turks erfgoed verdrinken?

12-09-2018 | NIEUWS Al jaren verzetten de inwoners van het Turkse Hasankeyf zich tegen de bouw van een stuwdam die hun stadje aan de Tigris onder water zal zetten. Daarmee zal ook cultureel erfgoed uit verschillende perioden verdwijnen. Bij de aanleg van de bouw is ook een Nederlands bedrijf betrokken. 
Dat werd onlangs op de vingers getikt, omdat het bij het verplaatsen van een vijftiende-eeuwse tombe niet zou hebben voldaan aan de richtlijnen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), als het gaat om de omgang met cultureel erfgoed en lokale betrokkenen.
...lees meer

Bij Istanboel ligt het Dorp van de Polen

05-09-2018 | ACHTERGROND Bij mijn Turkse groentejuwelier staat altijd klassieke muziek op. Vaste klanten noemt hij altijd buurman of buurvrouw. Hij weet dat ik iets met geschiedenis doe en dus vroeg hij laatst: ‘Buurman, ken je Polonezköy? Het dorp van de Polen in Istanboel.’ 
Nee, daarvan had ik nog nooit gehoord. Zijn vraag zorgde wel voor een duik in achttiende- en negentiende-eeuwse geopolitiek, en een kennismaking met de stichter van het dorp, Adam Jerzy Czartoryski.
...lees meer

Ontmoeting tussen twee keizers

29-08-2018 | NIEUWS Een Romeinse reliëf toont twee mannen die elkaar omarmen. Het is een bijzonder stuk om twee redenen. Het is ontdekt als gevolg van een aardbeving in 1999. 
En onlangs heeft een Turkse archeologe een bijzondere interpretatie voorgesteld. Volgens haar gaat het om de ontmoeting van twee keizers.
...lees meer

Onder de motorkap van onderzoek naar vuurgebruik

22-08-2018 | ACHTERGROND Een kijkje onder de motorkap. Zo kun je de ‘Behind the article’-artikelen van Nature karakteriseren waarin een wetenschapper vertelt hoe hij op het idee voor zijn baanbrekende onderzoek is gekomen en hoe het feitelijke onderzoek met al zijn hoogte- en dieptepunten is verlopen. 
Andrew Sorensen van de Universiteit Leiden vertelde onlangs een onderhoudend en inzichtelijk verhaal over de totstandkoming van het spraakmakende artikel waarin hij bewijst dat Neanderthalers vuur konden maken.
...lees meer
abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord