gratis artikelen

Een luxe boerderij aan de rand van het rijk

23-12-2014
De eenzame reiziger die begin tweede eeuw door de woeste Brabantse Kempen reed, kwam zo nu en dan kleine nederzettingen tegen met drie, vier houten boerderijen. Des te groter de verrassing als in deze uithoek van het Romeinse rijk een grote witgepleisterde stenen boerderij met rode dakpannen opdook.
[..]
 

Hoe bewijs je het bestaan van een aquaduct?

27-06-2014
Tussen Berg en Dal en Nijmegen zijn in het landschap enkele dalen en dijken te herkennen. Het zijn de uitgegraven en opgeworpen resten van een vijf kilometer lang Romeins aquaduct, zeggen archeologen. Nee, het is een ‘aqua morgana’, het is geschiedvervalsing, stelt Hans Schraven; hij is geen archeoloog, maar organisatiedeskundige. [..]
 

Boren in Romeinse paardenmest

18-03-2014
Het boormonster is zes meter lang en zit vol schimmelsporen, insectenresten, stuifmeel, zaden, fecaliën, graanresten en paardenhaar. Samen vertellen ze wat de invloed is geweest van de Romeinen op het landschap rond fort Fectio. [..]
 

nieuwste artikelen

Wat is Toebosch' Eigen Tijdschrift?

Toebosch’ Eigen Tijdschrift (TET) is een journalistieke website over archeologie, erfgoed, de oudheid en geschiedenis. Bedoeld voor iedereen met belangstelling voor deze onderwerpen.

De naam Toebosch’ Eigen Tijdschrift zegt het al: ik ben hoofdredacteur, redacteur, eindredacteur, moderator, administrateur en loopjongen ineen.

Bij de keuze voor mijn onderwerpen heb ik oog voor de actualiteit, maar die is niet alles bepalend. Liever volg ik mijn eigen interesses, ga ik zelf op onderzoek uit en maak ik mijn eigen nieuws.

TET bevat dus geen vertalingen van berichten op buitenlandse websites. Dergelijke berichten vormen hoogstens de aanleiding voor een eigen artikel.

In TET komen alle perioden aan bod, van de vroege prehistorie en de oudheid tot de middeleeuwen en de moderne tijd. Ook is er aandacht voor verschillende facetten van archeologie, erfgoed, de oudheid en geschiedenis: niet alleen wetenschappelijke ontdekkingen, maar ook relevante politieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen.

Verwacht daarom bijvoorbeeld reportages over hoe wetenschap en monumentenzorg werken, portretten van betrokkenen, recensies van tentoonstellingen, interviews met wetenschappers en monumentenzorgers, verhalen die kunst en geschiedenis met elkaar verbinden, analyses van de illegale handel in oudheden en commentaar op het politiek gebruik en misbruik van erfgoed. En soms volstaat een sprekende foto met alleen een onderschrift.

De artikelen verschijnen niet op vaste dagen of momenten. De ene week zal ik in staat zijn twee, drie of nog meer artikelen te schrijven, maar het kan ook gebeuren dat onderzoek zoveel tijd vraagt dat ik een bepaalde week maar één artikel kan plaatsen. Vijftig artikelen in een jaar moet, als alles goed gaat, geen probleem zijn, maar het streven is minstens het dubbele.

Bij dat aantal reken ik niet de artikelen die ik elders publiceer. Voor zover mogelijk en relevant zal ik die wel ook op TET publiceren.

Hoe word ik abonnee van Toebosch’ Eigen Tijdschrift?

Een abonnement op TET kost 20 euro per jaar. Ook personen in het buitenland kunnen abonnee worden. Vul het aanmeldingsformulier in en verzend het. Per e-mail stuur ik meteen een inlogcode en wachtwoord. In dit bericht staat ook hoe het abonnementsgeld overgemaakt kan worden.

Houd er rekening mee dat een eerste vervolgbezoek aan Toebosch’ Eigen Tijdschrift pas mogelijk is als het geld is overgeboekt. Dat kan ongeveer drie werkdagen duren. Zodra ik het abonnementsgeld binnen heb, stuur ik een bericht. Een maand voor het verlopen van het abonnement wordt automatisch per e-mail een herinnering toegestuurd.

Het abonnement is individueel. Voor bedrijven, organisaties en instellingen is een speciale regeling mogelijk. Graag met mij contact

Toebosch’ Eigen Tijdschrift cadeau geven is ook mogelijk. Stuur mij even een bericht.

Hoe interactief is Toebosch’ Eigen Tijdschrift?

Ieder artikel biedt de mogelijkheid om te reageren. Er geldt wel een beperking: alleen reacties onder eigen naam zullen door mij als moderator worden geplaatst.

Algemeen commentaar, goede raad, tips en verzoeken worden ook op prijs gesteld. Zie daarvoor contact.

Waarom heet Toebosch’ Eigen Tijdschrift Toebosch’ Eigen Tijdschrift?

Aan de naam zit een archeologisch en historisch verantwoord verhaal vast. Tjalling Waterbolk, emeritus hoogleraar archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de oudste nog levende én werkzame archeoloog van Nederland, had een zeer goede vriend in de persoon van geoloog Henk Zwart, toevallig de vader van één van mijn beste vrienden.

Na diens overlijden eind 2012 belde ik Waterbolk, die ik persoonlijk ken, om hem te condoleren. Voor Waterbolk aanleiding om enkele oude herinneringen aan zijn vriend op te halen. Zo waren hun beider vaders ambtenaren geweest. Dat betekende dat er bij beide families hetzelfde ambtenarenblad in de bus viel. ‘Hartmans Eigen Tijdschrift’ heette dat volgens Waterbolk.

De naam deed me meteen opveren. Ik was al vanaf begin november bezig om een eigen online tijdschrift te beginnen, maar de juiste naam had ik nog niet gevonden. Tot dat moment. Ik was meteen gecharmeerd van de klank en de combinatie ‘Eigen’ en ‘Tijdschrift’. Ik hoefde er alleen nog maar mijn achternaam voor te zetten.

Na het telefoongesprek heb ik op internet gekeken of daar meer over Hartmans Eigen Tijdschrift was te vinden. Het bleek dat er nog steeds een Stichting Fonds Hartmans bestaat. Verder ontdekte ik dat het tijdschrift officieel Hartmans Tijdschrift ter beoefening van het Administratief Recht heette. Waarschijnlijk in de volksmond en in ieder geval in huize Waterbolk ‘afgekort’ tot Hartmans Eigen Tijdschrift. Voor mij goed genoeg om als inspiratiebron voor de naam van deze website te dienen.

Wie is Theo Toebosch?

Ik ben in 1963 geboren in Rotterdam. Vlakbij De Kuip, het mooiste voetbalstadion van Nederland. Maar al woonde eerst Theo Laseroms en later Jan Boskamp ook in de straat en waren al mijn vrienden voor Feyenoord, ik ben altijd voor Ajax geweest. Behalve inzicht in ‘het spelletje’, zal het feit dat mijn moeder een geboren Amsterdamse is bij mijn voorkeur wel een rol hebben gespeeld. Zoals ik vanwege mijn vader altijd ook een beetje een zwak voor MVV heb gehad. Overigens heb ik het in mijn jeugd niet echt zwaar gehad, want voor mij viel er, zeker in de jaren zeventig, meer te juichen dan voor mijn vrienden.

Na de middelbare school ben ik Klassieke Talen, met als hoofdvak Klassieke Archeologie, gaan studeren. Simpelweg omdat ik het leuk vond. Nooit heb ik overwogen om leraar te worden. Ik had een brede belangstelling en hield er de Angelsaksische opvatting op na dat als het om een baan ging mijn studie in ieder geval nergens een diskwalificatie zou betekenen. Werken bij Shell of Studio Sport hoorden wat mij betreft tot de mogelijkheden.

Eenmaal afgestudeerd ben ik dan ook een jaar beeldbandredacteur bij Studio Sport geweest. Daarna ben ik schrijvend freelance journalist geworden, met vanaf het begin het idee dat er over archeologie, oudheid, erfgoed en geschiedenis meer te vertellen is dan ‘we hebben weer wat nieuws gevonden’.

Sinds 1991 heb ik voor vele binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften geschreven, zoals NRC Handelsblad, Elsevier, Vrij Nederland, Het Parool, Museumtijdschrift, Archeologie Magazine, BBC History Magazine, De Standaard, Abenteuer Archäologie en Archaeology.

Daarnaast schrijf ik boeken. Grondwerk (SUN, 2003) gaat over de geschiedenis van de Nederlandse archeologie. (Voor recensies zie hier,hier en hier)

Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010) vertelt het verhaal van zes generaties van de (joodse) familie Josephus Jitta (recensies hier, hier en hier); het werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

In De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), in opdracht van Bureau Monumenten en Archeologie van Amsterdam, probeer ik te achterhalen wat de opgravingen over de vroegste tijd van Amsterdam vertellen als ik doe alsof de vondsten afkomstig zijn van een prehistorische vindplaats. (recensie van Jona Lendering op zijn leuke, boeiende en interessante weblog Mainzer Beobachter hier )

Op 10 april 2014 is bij De Bezige Bij mijn nieuwste boek verschenen, De eerstgevallenen, over de twee eerste gevallen militairen van de Eerste Wereldoorlog.

Copyright

Alle rechten voorbehouden © Theo Toebosch

Websiteontwerp: De Hoogmoed B.V. | Herman Rienstra

Websitebouw: Safira

Theo Toebosch Journalist staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK-nummer: 343706480000)

 

 


abonnee worden?

Benieuwd naar alle artikelen van Toebosch’ Eigen Tijdschrift? Neem een abonnement voor 20 euro per jaar.

Voor bedrijven en instellingen geldt een aparte regeling, zie Informatie. Een abonnement cadeau geven kan ook door een bericht te sturen.


Friso Keuris


Theo Toebosch
(1963) is journalist en schrijver. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Elsevier, Museumtijdschrift en Archeologie Magazine. Hij publiceerde tot nu toe vier boeken: Grondwerk (SUN, 2003), Uitverkoren Zondebokken (De Bezige Bij, 2010), De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam (Lubberhuizen, 2011), en in 2014 De eerstgevallenen (De Bezige Bij), over de twee eerste gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, over hoe er politiek en maatschappelijk met hun nagedachtenis is omgegaan en wat het oplevert om als eerste in een oorlog te sneuvelen.


Contact
naam*
e-mail* telefoonnummer
uw vraag, verzoek, goede raad, tip en/of algemeen commentaar  
aanmelden jaarabonnement TET
voornaam* tussenvoegsel achternaam*
adres*
postcode* woonplaats*
 
e-mail*  
 
telefoonnummer  
Niet alle gegevens zijn juist ingevoerd
Gebruikersnaam
wachtwoord
Blijf ingelogd
Nog geen inlogcode? Neem dan een abonnement en krijg meteen
toegang tot alle artikelen.
geef hieronder uw e-mailadres op om een nieuw wachtwoord te ontvangen
e-mailadres
U heeft nog het automatisch gegenereerde wachtwoord. Pas hieronder uw wachtwoord aan
gewenste wachtwoord
bevestig gekozen wachtwoord